WASHINGTON - Het aantal banen in de Verenigde Staten is in de maand november met 39.000 gegroeid. Door de beperkte groei steeg het werkloosheidscijfer tot 9,8 procent. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

De banengroei viel flink tegen. Economen hadden verwacht dat het werkloosheidspercentage 9,6 procent zou blijven. Door persbureau Reuters geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op een toename van 140.000. In november waren 15,1 miljoen Amerikanen werkloos.

Het banencijfer voor oktober werd vrijdag opwaarts bijgesteld van een eerder gemelde 151.000 naar 172.000. Het cijfer voor september werd ook ten positieve bijgesteld van een banenkrimp van 41.000 naar een krimp van slechts 24.000.

Teleurstellend

Econoom James Knightley van ING noemde het rapport desondanks ''zeer teleurstellend''. Hij wees er wel op dat het cijfer andere macrocijfers over de arbeidsmarkt in de VS tegenspreekt. ''De slechte uitkomst zou slechts ruis kunnen zijn in een erg volatiele datareeks. Desondanks is dit het meest bekeken Amerikaanse cijfer en zal het niet goed zijn voor het sentiment'', voegde hij toe.

De sputterende Amerikaanse banenmotor is al langere tijd een bron van grote zorg voor sommige economen. Hun angst is dat de zwakke arbeidsmarkt de consumentenuitgaven zal remmen. Dit zou ertoe leiden dat het economisch herstel stokt en de Amerikaanse economie terugvalt in een nieuwe recessie.