AMSTERDAM - Meer dan zestig procent van de werknemers moet onder te hoge werkdruk werken. Meer dan zeventig procent wordt fysiek te zwaar belast. Dit blijkt uit een enquête van FNV Bondgenoten over arbeidsomstandigheden.

Uit de enquête (pdf) blijkt dat 35 procent van de ondervraagden in hun werk te maken heeft met het risico op een ongeval en 20 procent met pesten en intimidatie. Dat laatste komt overeen met het landelijk gemiddelde.

Verantwoordelijkheid

Uit de resultaten blijkt dat veel werkgevers onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor het beschermen van de gezondheid en veiligheid van hun werknemers.

De FNV wil meer arbeidsinspecties, maar wil ook dat mensen op de werkvloer samen de werkgever meer aanspreken op het verbeteren van de werkomstandigheden.

Werkgever aanspreken

“Het lijkt makkelijk om je werkgever aan te spreken over ongezonde werkomstandigheden, maar in de praktijk blijkt het lastig. Toch zit daar de sleutel om het werk veiliger en gezonder te maken”, zegt Anja Jongbloed, hoofdbestuurder FNV Bondgenoten.

De FNV vindt dat de bezoeken van de arbeidsinspectie flink omhoog moeten. "Maar in het alledaagse werk moet je als werknemer toch samen met je collega’s aangeven waar je grenzen liggen voor je in ongezonde en onveilige situaties terechtkomt", aldus Jongbloed.

Ongezonde arbeidsomstandigheden

Volgens schattingen zijn er jaarlijks 3000 doden te wijten aan onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden op het werk. De jaarlijkse kosten van stress op het werk voor overheid en werkgevers worden door de FNV geschat op vier miljard euro.