AMSTERDAM - Bijna zeventig procent van de Nederlanders vindt dat de werkgever alleen nog maar gezonde voeding moet aanbieden in de bedrijfskantine zodat ziekten als obesitas onder de bevolking afnemen.

Dat blijkt uit recent onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 1500 mensen. Ook blijkt dat het gros van de Nederlanders (88 procent) verantwoorde voeding zijn of haar eigen verantwoordelijkheid vindt.

Toch vindt ook 37 procent dat gezonde voeding binnen krijgen de verantwoordelijkheid is van een ander, zoals een familielid of huisgenoot. 32 procent van de ondervraagden vindt dat voedingsfabrikanten deze verantwoordelijkheid ook dragen.

Volgens het Voedingcentrum hebben werknemers er baat bij wanneer de werkgever voorziet in een gebalanceerd cateringaanbod.

“Het binnenkrijgen van de juiste voeding zorgt voor een goed concentratievermogen wat een gunstige invloed kan hebben op werkprestaties. Het komt nog maar al te vaak voor dat bedrijfskantines te weinig juiste voeding aanbieden”, aldus Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum.

Zelfbeheersing

Veel Nederlanders hebben last van een gebrek aan zelfbeheersing wanneer het gaat om het laten staan van ongezonde voeding, dat geeft 31 procent van de ondervraagden aan.

Van der Ploeg: “Dit zou voor werkgevers een stimulans kunnen zijn om de werknemer te helpen zichzelf te beheersen, door alleen maar gezonde producten in de bedrijfskantine aan te bieden. Daarmee is een werknemer al voor een groot deel geholpen”.

Te lekker

Een tweede reden die wordt genoemd is dat ongezond eten te lekker wordt gevonden. Dat vindt ruim een kwart van de ondervraagden (27 procent).

Ongeveer eenzelfde aantal (23 procent) geeft aan dat gezond eten voor hen te duur is. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de ondervraagden gezonder zouden eten wanneer groente en fruit goedkoper zouden zijn.

Geld

Gezonde voeding op werk levert de werkgever uiteindelijk geld op. Dat stelt ook Arno Duijvensteijn, CEO van de GezondGroep in de Lier.

“De overheid zou werkgevers uit kostenoverwegingen meer kunnen stimuleren om op werk goede voeding aan te bieden, dat voorkomt ziekteverzuim, werk productiviteit in de hand en spaart dus geld uit”.