AMSTERDAM - Bijna een op de drie Nederlanders (32 procent) verwacht komend jaar een loonsverhoging in de wacht te slepen. Dat blijkt uit een poll van vacaturesite Monsterboard.nl.

Hiermee zijn Nederlanders bovengemiddeld optimistisch. Het Europese gemiddelde van werknemers die een loonsverhoging verwachten, ligt namelijk op 25 procent. Terwijl 40 procent van de Nederlanders denkt dat er geen hoger salaris in zit, komt dit percentage in heel Europa gemiddeld uit op 45 procent.

"Nederlandse werknemers vinden dat het tijd is om beloond te worden voor hun loyaliteit tegenover hun werkgever. Tijdens de recessie hebben veel werknemers geen salarisverhoging gekregen en hebben ze uren ingeleverd. Ze vinden dat nu het moment gekomen is om salarisverhoging te vragen en eventueel hun bedrijf te verlaten als dat er niet in zit", verklaart Warren Hammond van Monsterboard.

Zuid-Europa

Hoewel in de rest van Europa dezelfde trend zichtbaar is, is die over het algemeen niet zo sterk als in Nederland. In Zuid-Europa worden de verwachtingen van werknemers afgezwakt door de economische problemen. In Spanje bijvoorbeeld rekent maar 17 procent op een loonsverhoging en in Italië is dit slechts 12 procent.

Scandinavische werknemers hebben er het meeste vertrouwen in volgend jaar een hoger bedrag op hun loonstrookje te zien. Vooral de Zweden zijn optimistisch, hier geeft meer dan de helft van de respondenten aan een salarisverhoging te verwachten.

Aan het onderzoek namen 12.962 mensen deel.