AMSTERDAM – Welgestelde personen kunnen zich minder goed inleven in de emoties van anderen dan mensen uit lagere sociale klassen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

Mensen met een goede opleiding en relatief veel geld hebben met name vaak moeite met het herkennen van emoties in gezichten. Ze presteren op dit gebied opvallend genoeg minder goed dan mensen die minder rijk en welvarend zijn.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Afhankelijk

Volgens de wetenschappers ontwikkelen armere mensen hun empathisch vermogen waarschijnlijk beter, omdat ze meer afhankelijk zijn van anderen.

“Als je het je niet kunt veroorloven om hulp in te kopen zoals dagopvang voor je kinderen, dan moet je steunen op buren of familie als je boodschappen gaat doen”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Kraus op Physorg.com.

Computer

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen met verschillende achtergronden een aantal afbeeldingen van gezichten te tonen. De deelnemers aan het experiment moesten steeds aangeven welke emotie een gezicht uitdrukte. Relatief arme mensen slaagden hier beter in dan proefpersonen uit rijkere families.

Bij een vervolgexperiment gaven de wetenschappers proefpersonen de opdracht om zich voor te stellen dat ze uit een arm milieu kwamen en volledig afhankelijk waren van anderen.

Ingebakken

Opvallend genoeg verbeterden toen de prestaties van de rijke deelnemers. Ook zij slaagden er op dat moment beter in om emoties af te lezen van gezichten.

“Dit laat zien dat het aflezen van emoties niet ingebakken zit in de mens”, aldus hoofdonderzoeker Kraus. “De verschillen ontstaan vooral door de culturele context.”