AMSTERDAM – Werken naast een opleiding gaat ten koste van de studieresultaten. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 studenten.

Slechts 1 op de 5 studenten in Nederland moet een bijbaan nemen om de opleiding te kunnen betalen. Maar het hebben van een bijbaantje naast de studie gaat wel ten koste van de studieresultaten: 1 op de 3 studenten geeft aan dat de studieresultaten door hun bijbaan negatief worden beïnvloed.

"Er wordt door het bedrijfsleven steeds vaker een beroep gedaan op studenten. Hierdoor zijn bijbaantjes bijna volledige banen geworden en houden studenten minder tijd over om aan hun studie te besteden. Hierdoor behalen ze slechtere studieresultaten", aldus Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl.

Werkervaring

Een op de drie studenten geeft aan een bijbaan te hebben om werkervaring op te doen en om op deze manier later meer kansen op de arbeidsmarkt te hebben. Maar veruit de meeste studenten (47 procent) hebben een bijbaan om leuke dingen te kunnen kopen.

"Werken tijdens je studie is niet voor iedereen pure noodzaak. Studenten vinden het belangrijk om leuke dingen te doen en te kunnen kopen en zijn hiervoor bereid te werken", aldus Borgman.

Reizen

De meeste Nederlandse studenten wonen dicht bij hun bijbaan: 52 procent woont minder dan 5 kilometer van hun bijbaan vandaan. Toch moet 27 procent van de studenten meer dan 10 kilometer afleggen om bij hun werk te komen.