AMSTERDAM - De gewelddadige pesterijen in de fabriek in het Belgische Zinnik, waren volgens een van de pesters "gewoon grapjes". Dat zegt Lucien J. woensdag in een interview met Het Laatste Nieuws.

J. was degene die tijdens de mishandeling van een van zijn collega’s de camera ter hand nam. In de Vlaamse krant zegt hij daarover:

"Wat ik die dag filmde, waren geen pesterijen. Dat waren grapjes. Geen abnormaal gedrag binnen het bedrijf. Het gebeurde vaker. Daarom ook bleef ik filmen, in plaats van Daniël te helpen. Mij hebben ze óók ooit vastgebonden aan een paal."

Het nu 54-jarige slachtoffer diende in 2008 een klacht in omdat hij zo’n tien jaar lang, tot 2002, door collega’s van MACtac in het Waalse Zinnik, nabij Bergen, werd vernederd en gefolterd.

De man werd onder meer vastgebonden op een pallet terwijl een collega zijn geslachtsdeel in zijn gezicht duwde. Een keer werd hij met talkpoeder overgoten. Een deel van de vernederingen werd door J. vastgelegd op video.

Een tweede slachtoffer, een 40-jarige man, zou zelfs zijn aangerand door zijn collega's.

Onderzoek

Het parket in Bergen heeft de zaak in onderzoek. De raadkamer beslist in januari of de feiten al dan niet verjaard zijn. De advocaat van een van de slachtoffers wil de daders laten vervolgen.

Nadat de directie in 2008 de beelden zag werden er volgens MACtac ''harde maatregelen getroffen, waaronder het onmiddellijke ontslag van de betrokken mensen''. Ook J. verloor zijn baan. "Het geld wou ik niet, ik wou blijven werken. Ik ben in een depressie gesukkeld en wilde zelfmoord plegen", zegt hij daarover in Het Laatste Nieuws.