AMSTERDAM - In België wordt een op de acht werknemers gepest. Vaak gebeurt dit door hun leidinggevende. Dit blijkt uit een enquête van human resources bedrijf Securex.

"Wij zien steeds meer zware dossiers", zegt Karin Roskams, manager van het psycho-sociale team van Securex. "Maar het pesten gebeurt vaak heel subtiel."

Pestkoppen

Volgens het onderzoek zegt 60 procent van de gepeste werknemers dat de leidinggevende de pestkop is. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd te kloppen. Roskams legt uit: "We merken vaak dat als het pesten gesignaleerd wordt en de leidinggevende niet optreedt, de slachtoffers beginnen te vinden dat de baas deel uitmaakt van het systeem."Bij 28 procent is de pester een collega, bij 21 procent een groep collega's en bij 9 procent gaat het om externen, zoals klanten, leveranciers of patiënten.


Agressie


Van de werknemers klaagt 9 procent over agressie. In 7 op de 10 gevallen komt dit van een extern persoon, in één op de vijf van een collega. Slechts bij zes procent gaat het om een groep collega's.

Subtiel

Roskams zegt een toename van het aantal klachten te zien. "Of het komt doordat mensen beter de weg vinden, weet ik niet. Maar zware gevallen van pesterij komen steeds vaker voor."

Wel blijkt het pesten vaak subtiel te gebeuren, waardoor het moeilijker te bewijzen is. "Het gebeurt via uitsluiting of kleineren", aldus Roskams. "Het begint altijd heel klein, waarna de grenzen geleidelijk verlegd worden. Als niemand onderweg optreedt, kan een groepsdynamiek ontstaan waar alle remmingen weg zijn."

Aandacht

Volgens Roskams moeten bedrijven er vanaf het begin aandacht voor hebben. "Het beleg van de boterhammen halen en vervangen door papier lijkt misschien een grap, maar het kan het begin zijn van een zware pestactie."