AMSTERDAM - Alle pogingen om het bestaan van typische mannenberoepen te doorbreken ten spijt is het meest voorkomende beroep bij mannen nog altijd vrachtwagenchauffeur.

Vrouwen staan nog altijd vooral als verkoopster in de winkel, net als in 1993, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Wel zijn vrouwen sinds 1993 meer gaan werken. In dat jaar behoorde 42 procent van de vrouwen tot de werkzame beroepsbevolking, tegenwoordig is dat zestig procent.

De toegenomen arbeidsdeelname heeft volgens het CBS nauwelijks invloed gehad op de beroepen van vrouwen.

Verkoper

Ongeveer een op de zestien werkende vrouwen is winkelbediende of verkoper. Op de tweede en derde plaats staan lerares basisonderwijs en medewerkster huishoudelijke dienst.

Vrachtwagenchauffeur is nog altijd een echt mannenberoep. Een op de 33 werkende mannen is trucker. Op de tweede plaats staan systeemanalisten en programmeurs, gevolgd door verhuizers, laders en lossers.

Receptionisten

Nieuwkomers in de top tien van vrouwenberoepen zijn de receptionisten en baliemedewerkers, net als de maatschappelijk of sociaalcultureel werkers. Nieuwkomers bij de mannen zijn programmeurs, acquisiteurs en productieplanners.