AMSTERDAM - Het wetsvoorstel over de beperking van de koopzondagen waarmee de Eerste Kamer dinsdag akkoord is gegaan, verandert niet zo veel voor de kleine ondernemer.

Dat stelt Thomas van Vugt, advocaat van ondernemers die tegen een verplichte openstelling op zondag zijn.

''De enige winst is dat de belangen van de kleine zaken moeten worden meegewogen bij de beslissing een koopzondag in te stellen'', aldus Van Vugt dinsdag.

Toerisme

Volgens de raadsman blijft het aspect van het toerisme overeind in het aangenomen wetsvoorstel. ''Zondagopenstelling is mogelijk als er sprake is van substantieel toerisme in de gemeente. In het centrum van Rotterdam bijvoorbeeld komen genoeg toeristen, maar in winkelcentrum Alexandrium is vrijwel geen toerisme. Toch geldt de toeristenstroom in het centrum als maatstaf'', legt Van Vugt uit.

In augustus bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat woonboulevard Alexandrium in Rotterdam-Alexander voortaan elke zondag open mocht zijn. Een groep winkeliers van Alexandrium had met Van Vugt als raadsman hoger beroep aangetekend, nadat de gemeente Rotterdam permanente zondagopenstelling mogelijk had gemaakt.

Ook buiten stadscentra

Volgens de protesterende winkeliers is het gebied in een buitenwijk niet toeristisch en hanteert de gemeente een oneigenlijk argument.

Van Vugt stelde dinsdag dat het in de senaat aangenomen wetsvoorstel niets verandert aan het arrest van het gerechtshof. Gemeenten kunnen het toerisme nog steeds blijven gebruiken als argument om ook buiten stadscentra winkels op zondag te openen. Wel moeten gemeenten dat toerisme nu beter in kaart gaan brengen.