AMSTERDAM - Een bedrijf in Noorwegen heeft alle vrouwelijke werknemers verplicht om een rode armband te dragen tijdens hun menstruatie. De werkgever stelde deze regel in om te zien of personeel een geldige reden heeft om vaker naar het toilet te gaan.

Menstruerende vrouwen mogen met deze armband vaker dan normaal naar het toilet gaan. Dit schrijft de Deense nieuwssite epn.dk.

"Dit is een extreem geval en een duidelijke privacyschending," zegt Bjørn Erik Thon, een Noorse jurist en directeur van het Noorse bureau voor gegevensbescherming.

Speciale controle op personeel is niet ongebruikelijk bij Noorse werkgevers. Uit een onderzoek van de Noorse vakbond Parat blijkt dat veel bedrijven controleregels hanteren voor werknemers.

Van de ondervraagde werknemers zegt 66 procent dat zij enkel via elektronische registratie het bedrijf binnen kunnen komen. Via een sleutel of badge wordt geregistreerd hoelang men op het werk aanwezig is. 31 procent geeft aan dat er camerabewaking op het bedrijf aanwezig is. Slechts 16 procent zegt dat er geen controle is via camera's of elektronische registratie.