
Engels in vacaturetekst niet statusverhogend
Dat blijkt uit onderzoek van Frank van Meurs, die hierop 29 november promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Mensen denken bijvoorbeeld dat een maintenance engineer meer verdient dan een onderhoudstechnicus.
Van Meurs bestudeerde personeelsadvertenties op de vacaturesite Monsterboard en in de Volkskrant. Ongeveer 40 procent van de advertenties in de Volkskrant bleek Engelse termen te bevatten, tegenover zo’n 87 procent van de vacatures op Monsterboard.
Gemeengoed
Bovendien viel er in de gedeeltelijk Engelse advertenties op Monsterboard tien keer zoveel Engels te bespeuren, namelijk 18 procent, tegenover 1,8 procent in de Volkskrant. “Deze verschillen hebben te maken met de diverse beroepssectoren die de twee media bedienen waarin het Engels meer of minder gemeengoed is”, aldus de onderzoeker.
De redenen waarom bedrijven Engels gebruiken in hun personeelsadvertenties zijn divers. Zo bestaat er soms eenvoudigweg geen goede Nederlandse term voor een taak of functie-aanduiding. Dat is bijvoorbeeld het geval bij after sales, controller en callcenter agent.
Ingeburgerd
Engelstalige termen zijn bovendien ingeburgerd bij bedrijven, zoals human resource managament of executive search. Een organisatie met buitenlandse vestigingen zal voor internationale consistentie kiezen. Ook willen ondernemingen soms niet alleen Nederlandstaligen bereiken.
Prestige is slechts zelden een reden voor een organisatie om Engels te gebruiken. Als lezers losse functieomschrijvingen beoordelen, komt status echter wel om de hoek kijken. Een sales engineer heeft volgens hen niet alleen een hoger salaris dan een technisch verkoper, maar ook een zwaardere en interessantere baan.