AMSTERDAM - Voor het vierde opeenvolgende jaar hebben starters op de arbeidsmarkt de overheid uitgekozen als favoriete werkgever. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt Imago-onderzoek van Memory Magazine waaraan tweeduizend mensen deelnamen.

Van de ondervraagden geeft 35 procent aan dat zij bij de overheid aan de slag zouden willen. Ook grote bedrijven genieten voorkeur. Op de tweede plek staat Unilever (6,2 procent), gevolgd door de Rabobank (6,1 procent). Ook Shell en Philips scoren goed.

Onder niveau

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is daarnaast dat veel starters bereid zijn om een baan onder hun niveau te accepteren. Zes op de tien starters stelt zich hierin flexibel op.

Wellicht drukt de recessie hun ambities enigszins, want ook een flink aandeel van de respondenten (70 procent) zegt akkoord te kunnen gaan met een lager salaris dan normaal.

Recessieveilig

Volgens de starters is de overheid de meest recessieveilige werkgever, gevolgd door Shell en de Rabobank. Wat ook kan meespelen in hyun voorkeur is de relatief goede beloning door de overheid. Uit de Beloningsmonitor 2009/2010 blijkt dat de overheid beter betaalt dan het bedrijfsleven.

Vierde keer succes

Het huidige succes van de overheid lijkt echter geen direct verband te hebben met de economische crisis. Ook in de drie voorgaande jaren werd de overheid als meest favoriete werkgever verkozen door starters.