AMSTERDAM – Het kabinet is tegen een uitbreiding van het zwangerschapsverlof van 16 naar 20 weken. Dit heeft minister Henk Kamp van Sociale Zaken woensdag in de Kamer uitgesproken.

Dit meldt de NOS.  Het Europees Parlement stemde onlangs in met een zwangerschapsverlof van 20 weken, maar daar wil het kabinet dus niet in meegaan.

Volgens Kamp zijn 16 weken in verreweg de meeste gevallen voldoende. Wanneer vrouwen na die periode door medische aandoeningen nog niet kunnen werken, dan kunnen zij instromen in de ziektewet, aldus de minister. De verlenging van het zwangerschapsverlof zou niet goed zijn voor de arbeidsproductiviteit.

Vaderschapsverlof

Het kabinet is ook tegen uitbreiding van het vaderschapsverlof. Het Europees parlement wil dat vaders recht moeten krijgen op twee weken verlof.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het vaderverlof na de geboorte van een kind uitbreiden van twee naar vijf dagen. Tijdens het debat met  Kamp werd duidelijk dat een oud-initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks hiertoe steun krijgt van in ieder geval de PvdA, PVV en SP.

CDA

Volgens Kamp kosten beide maatregelen samen een half miljard euro. Dit vindt hij teveel. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum waarschuwde de minister nog wel dat weliswaar van de EU-lidstaten weinig voor de voorstellen van het Europees Parlement zijn, maar dat er wel veel steun is om het zwangerschapsverlof te verlengen naar achttien weken.

Regeringspartij CDA heeft een tijd geleden al gezegd dat een verlenging van het zwangerschapsverlof naar achttien weken bespreekbaar is. Van Hijum wijst erop dat dit ook de norm is die de internationale arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties hanteert om de gezondheid van moeder en kind te beschermen.

De CDA'er erkende dat hij niet weet hoe de uitbreiding betaald moet worden nu de overheid moet bezuinigen en bedrijven nog herstellen van de economische crisis.