AMSTERDAM – Nederlanders overschatten hun eigen kennis van pensioenen. Twee derde van de Nederlandse werknemers is niet pensioenbewust. Dat concludeert CentiQ donderdag na een platformbijeenkomst.

Slechts 12 procent van de mensen die in loondienst werken is volledig ‘pensioenbewust’. Dat terwijl het pensioenstelsel momenteel zwaar onder druk staat.

“Mensen zijn niet op de hoogte van hun pensioeninkomen, weten niet of dit bij pensionering voldoende is en kennen niet de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen”, melden de onderzoekers.

Toch denkt meer dan de helft van de Nederlanders zelf de inhoud van het pensioenoverzicht goed te begrijpen. “De Nederlandse werknemer vertrouwt er nog steeds te vaak op dat het wel goed komt of legt de verantwoordelijkheid bij overheid en werkgever”, aldus CentriQ.

Overzicht

Vanaf 4 januari 2011 kan iedereen via www.mijnpensioenoverzicht.nl een overzicht krijgen van het opgebouwde pensioen en AOW. Ook als iemand voor verschillende werkgevers heeft gewerkt, staan de verschillende pensioenen in dat overzicht vermeld.

Verder streven verschillende partijen, waaronder het Verbond van Verzekeraars, AFM Nibud en de Consumentenbond, naar een gezamenlijk plan om de kennis van pensioenen onder Nederlanders te vergroten.

CentiQ vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die hun krachten bundelen om de consument 'wijzer in geldzaken' te maken.