AMSTERDAM – Politieke overwegingen bepalen in belangrijke mate hoe managers binnen hun organisatie omgaan met talent. Dat blijkt uit onderzoek naar talentmanagement van trainings- en adviesbureau Vergouwen Overduin in samenwerking met de Nyenrode Business Universiteit.

Iets meer dan de helft van de ongeveer tachtig respondenten zegt dat het inderdaad voorkomt dat een manager doorstroming van een talent tegenhoudt omdat hij het talent graag wil behouden voor zijn organisatie-onderdeel.

Ook zouden volgens ongeveer een derde politieke overwegingen een rol spelen bij het benoemen van talent. En bijna 60 procent geeft aan dat het voorkomt dat managers talent benoemen op basis van overeenkomsten met de manager zelf.

Geen beleid

Bij een grote meerderheid van de organisaties speelt talentmanagement nog geen rol van betekenis. Deze organisaties hebben geen zogenaamd talentprofiel, waarin is aangegeven aan welke eigenschappen een talent voldoet. Ook zijn er verder weinig systematische procedures en processen voor de ontwikkeling van talenten.

Dat is volgens de onderzoekers opvallend omdat juist in een kenniseconomie mensen het verschil kunnen maken in een organisatie.

Verschuiving

Uit het onderzoek blijkt wel dat de visie op talentmanagement aan het verschuiven is. Waar in 2008 de helft van de respondenten nog aangaf dat talentontwikkeling een kwestie is van het wegwerken van tekortkomingen, vindt anno 2010 driekwart dat talentontwikkeling vooral bedoeld om beter te worden in iets waar je al goed in bent.