AMSTERDAM - Nederlandse vrouwen hebben er weinig problemen mee dat zij verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de huishoudelijke taken. Slechts 16 procent van de vrouwen is hier wel ontevreden over.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Het Fijne van Vrouwen’ dat in opdracht van Sanoma Uitgevers is uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS Nipo onder 1.332 vrouwen en 574 mannen tussen 18 en 65 jaar.

Taakverdeling

Het huishouden wordt nogal altijd vooral gedaan door de vrouw. Taken die zij meestal of altijd doet zijn: boodschappen doen, koken, wassen, strijken, opruimen, schoonmaken, kinderen en huisdieren verzorgen.

Opmerkelijk is dat vrijwel alle taken worden nog net zo vaak door de vrouw worden gedaan als in 2005. Dit geldt voor alle vrouwen, ook voor hoger opgeleide en de fulltime werkende vrouwen.

En wat doen de mannen dan? Net als in 2005: vuilnis buiten zetten, kleine huishoudelijke klussen, vaatwasser uitruimen, de financiën en de tuin. Maar een overgrote meerderheid van de vrouwen heeft hier dus geen problemen mee.

Zorgzaam

Die stellingname past bij het beeld dat de Nederlandse vrouw van zichzelf heeft. De helft van de vrouwen ziet zichzelf als zorgzaam. Andere eigenschappen die vrouwen zich zelf toebedelen zijn betrouwbaarheid (49 procent) en eerlijkheid (47 procent).

In 2005 wilde een meerderheid van de vrouwen nog gezien worden als ‘als een interessante persoonlijkheid’, nu is het meer: een goede moeder, zorgzame partner, goede vriendin. Als ze moet kiezen tussen ‘thuis zijn’ en ‘uitgaan’ kiest ze duidelijk voor ‘thuis zijn’, nog meer dan in 2000. Haar thuisbasis is belangrijk in haar drukke leven, zo melden de onderzoekers.