AMSTERDAM - Piloot (20 procent) en stewardess (24 procent) zijn de meest sexy beroepen. Althans, dat vinden de deelnemers aan een onderzoek van banensite nationalevacaturebank.

De banenaanbieder wilde weten wat Nederlanders de aantrekkelijkste typische mannen- en vrouwenberoepen vinden.

Bij de mannenberoepen scoort ook militair (18 procent) hoog, gevolgd door brandweerman en barman (beide 10 procent). Na stewardess is volgens de respondenten model (16 procent) het aantrekkelijkste vrouwenberoep, gevolgd door secretaresse (14 procent).

Echte mannenberoepen

Uit het onderzoek blijkt dat echte mannenberoepen het meest tot de verbeelding spreken. Volgens Mark Borgman van de vacaturesite komt dat doordat mannen die dit soort beroepen uitoefenen, autoriteit en verantwoordelijkheid uitstralen.

Ook de strandwacht en de arts vallen erg in de smaak. Opvallend is dat mannelijke politieagenten slecht scoren.

Uiterlijk vertoon

Bij vrouwenberoepen draait het volgens Borgman vooral om uiterlijk vertoon. De stewardess staat met bijna een kwart van de stemmen op de eerste plaats. Borgman denkt dat vooral het uniform zeer tot de verbeelding spreekt.

Vrouwelijke politieagenten worden - in tegenstelling tot hun mannelijke collega's - aantrekkelijk gevonden, zij staan op de vijfde plaats. Onaantrekkelijk worden de 'invloedrijke vrouwenberoepen', zoals directrice, gevonden.