AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) laat zijn werkweek niet bepalen door de kosten voor kinderopvang. Dit geldt voornamelijk voor hoger opgeleiden. Kosten van kinderopvang zijn voor lager opgeleiden vaker een belemmering om meer dagen te gaan werken.

Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek van vacaturesite JobTrack, uitgevoerd door onderzoeksbureau Intelligence Group onder 21.917 respondenten.

Van de VMBO-opgeleiden zegt 36 procent zijn werkweek niet uit te breiden als kinderopvang goedkoper wordt. Bij universitair geschoolden blijft een meerderheid van 60 procent hetzelfde aantal uren werken bij goedkopere kinderopvang.

Schrappen

Jobtracks voerde het onderzoek uit naar aanleiding van de aankondiging van het nieuwe kabinet te schrappen in de kinderopvangtoeslag. Volgens sommige politieke partijen is deze maatregel een belemmering voor mensen om méér te gaan werken.

Een ander opvallend verschil is te zien tussen mensen met en mensen zonder kinderen. 64 procent van de mensen zonder kinderen zou meer gaan werken als ze kinderen zouden hebben en de kosten voor kinderopvang dalen. Bij mensen met kinderen is dit 44 procent.

"Blijkbaar verandert hun mening zodra ze kinderen krijgen, dan willen ze toch tijd met de kinderen doorbrengen, ongeacht de kosten van de kinderopvang", aldus Marco de Weerd van Jobtrack.