AMSTERDAM - Vrouwen van boven de vijftig voelen zich naarmate ze ouder worden steeds eenzamer en depressiever. Oudere mannen gaan zich juist meer content voelen, vooral nadat ze met pensioen zijn gegaan.

De tevredenheid over het leven en de kwaliteit van leven verslechtert onder ouder wordende vrouwen sterk, ontdekten onderzoekers van het University College London.

Zij volgden 11.000 Engelse mannen en vrouwen die vijftig jaar of ouder waren en hielden dat zeven jaar vol. Zij keken niet alleen naar het welzijn, maar ook naar financiële omstandigheden en sociale contacten.

Eenzaamheid

Zo’n 18,7 procent van de vrouwen ontwikkelde depressieve symptomen. Onder de mannen was dat slechts 11,5 procent. “Vrouwen die 75 jaar of ouder zijn, voelen zich in het bijzonder heel slecht,” zo staat in het onderzoek te lezen.

“Ze vertonen veel depressieve symptomen, zijn ontevreden met hun leven, hebben een slechte kwaliteit van leven en voelen zich heel erg alleen.”

Mannen die 65 jaar of ouder zijn, doen het een stuk beter. Zij voelen zich opvallend genoeg zelfs beter dan mannen die in de bloei van hun leven zijn. Deze resultaten haalt Scientias aan.

Sociaal contact

De onderzoekers suggereren dat vrouwen zich geïsoleerder voelen wanneer de kinderen het huis uit gaan en ze hun man en vrienden verliezen. Vrouwen steunen daarnaast meer op sociale contacten.

Mensen tussen de 50 en 64 die regelmatig contact hadden met hun familieleden en vrienden hadden 13,1 procent kans op depressieve symptomen. Mensen die onregelmatig en weinig contact met anderen hadden, bleken 17,9 procent kans op een depressie te hebben.