AMSTERDAM - Altijd al willen weten hoeveel je collega verdient? Denk nog even na voordat je het vraagt, want kennis over het salaris van collega's maakt niet gelukkiger. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten Berkeley en Princeton, waarover een weblog van the Wall Street Journal bericht.

De krant Sacramento Bee mocht in maart 2008 de salarissen van alle overheidsmedewerkers publiceren, door zich te beroepen op een passage in de wet.

De onderzoekers belden voorafgaand aan die publicatie een willekeurig aantal medewerkers van de universiteit van Californië om hen over de website te informeren.

Na publicatie van de gegevens vroegen de onderzoekers aan alle medewerkers van de universiteit of ze tevreden waren met hun werk en salaris en of ze misschien op zoek zouden gaan naar ander werk.

Ontevreden

Tachtig procent gaf aan op de website te hebben gekeken hoeveel zijn of haar collega's verdienden. Wat bleek: een meerderheid van degenen die een lager dan gemiddeld salaris hadden, was ontevreden met zijn werk en geneigd op zoek te gaan naar een andere baan.

Bij degenen die meer verdienden dan gemiddeld bleef de houding ten opzichte van hun werk onveranderd.