Belabberde arbeidsvoorwaarden verminderen levensgeluk

AMSTERDAM – Het verliezen van een baan kan hard aankomen, maar Australische wetenschappers hebben vastgesteld dat sommige werkgerelateerde zaken erger zijn dan werkloosheid.

Zo zouden mensen zonder werk beter af zijn dan wanneer zij krampachtig proberen vast te houden aan een baan die ze 'misschien verliezen'. Ook werk met weinig doorgroeimogelijkheden en een hoge werkdruk zou het levensgeluk van de gemiddelde werknemer niet veel goeds doen.

Dat meldt de Daily Mail vrijdag naar aanleiding van een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Australian National University in Canberra.

Belabberd

De resultaten vormen een breuk met eerdere studies, die uitwezen dat de psychische gezondheid van werknemers beter is dan die van werklozen. Dit onderzoek stelde echter vast dat dat alleen opgaat wanneer het om goede banen gaat; zijn de arbeidsvoorwaarden belabberd dan is men werkloos beter af.

"Een baan is dus niet per definitie beter dan geen baan", bevestigt onderzoeksleidster Liana Leach. Leach en haar team onderzochten 4000 mensen voor de uitspraken. Na een periode van vier jaar werden alle deelnemers bovendien nogmaals ondervraagd.

Soort werk

"Hulpprogramma’s zijn er in de regel op gericht mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, ongeacht het soort werk", voegt Leach eraan toe. "Deze studie laat echter zien dat wanneer mensen aan werk geholpen worden dat hen niet bevredigt, de voordelen van een baan minder waarschijnlijk zullen optreden."

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in het vakblad BMC Public Health.

Liana Leach:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie