Jonge Japanse vrouwen verdienen meer dan mannen

AMSTERDAM – Het gemiddelde inkomen van jonge Japanse vrouwen steeg met ruim 11 procent de afgelopen vijf jaar harder dan dat van jongemannen (7 procent). Door de bank genomen verdienen vrouwen onder de 30 jaar er nu meer.

Dat meldt Reuters vrijdag op basis van onderzoek dat werd uitgevoerd door het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het inkomen van ongehuwde, Japanse vrouwen onder de 30 jaar komt inmiddels neer op gemiddeld 1740 euro per maand. Voor jongemannen valt dit met 1713 euro lager uit. Dat is voor het eerst in de geschiedenis, aldus het onderzoek.

Crisis

De salariële inhaalslag van de vrouwen zou alles te maken hebben met de crisis. "In feite komt het erop neer dat het inkomen van mannen in principe al veel hoger lag, waardoor zij ook dieper konden zakken toen de economie verslechterde", verklaart econoom Hideo Kumano. "Daar komt bij dat aanzienlijk meer mannen nu in fabrieken werken en sinds het Lehman-fiasco zijn de zaken in de financiële branche behoorlijk bekoeld."

Vrouwen werken daarentegen bovengemiddeld vaak in de zorg, een markt die juist sterk aantrekt door de toegenomen vergrijzing in het land. Bovendien, zo zegt Kumano, profiteren Japanse vrouwen inmiddels ook van hun voorgangers. "Die zijn nu in de 40 of ouder en bekleden managementfuncties", aldus de econoom.

Kumano kon nog niet zeggen of het verschil zal blijven of dat het om een tijdelijke schommeling gaat.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie