'40 plusser al afgeschreven'

AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven schrijven medewerkers af vanaf het 40e levensjaar, zo stelt directeur Jan-Dick Verheul van uitzendbureau Ervaren Jaren. Volgens hem neemt de marktwaarde van 40-plussers snel af en is het vanaf dan lastiger om aan de slag te blijven.

Volgens de directeur zijn er nog te veel vooroordelen ten aanzien van ouderen en moet er nog heel wat gebeuren om ervoor te zorgen dat Nederland over tien tot vijftien jaar voldoende personeel heeft om de benodigde arbeidposities in te kunnen vullen.

Verheul bemerkt dat bedrijven nog steeds jongeren boven ouderen verkiezen omdat die zich minder snel aan zouden kunnen passen aan een bedrijfscultuur. Ze zouden bovendien duurder, sneller ziek en minder productief zijn. Vooroordelen die niet gegrond zijn, stelt Verheul.

"Oudere werknemers zijn niet sneller ziek, maar als ze eenmaal ziek zijn, zijn ze dat wel langer. Met PC-vaardigheden zijn ze wel langzamer, maar ouderen stralen dan wel weer vertrouwen uit, hebben zeer veel kennis en zijn doorgaans erg enthousiast", aldus Verheul.

Keyl

Journalist en tv-persoonlijkheid Catherine Keyl is 63 en werkt nog steeds. Ze is nog niet van plan te stoppen. Wel geeft zij aan dat ze het rustiger aan doet.

Keyl stelt dat ze werken nog veel te leuk vindt en dat ze doorgaat zolang haar gezondheid dat toelaat. "Als mensen vinden dat ik het niet meer goed doe, dan hoor ik het wel", zegt ze hierover.

Wat volgens haar niet werkt is om als oudere in een luie stoel te gaan zitten en in slaap te vallen. In reactie op de stelling dat ouderen minder waardevol zouden zijn dan jongeren, reageert zij: "Ik denk gewoon dat met name ouderen veel meer met hart en ziel werken, secuurder en preciezer zijn, en misschien ook een beetje menselijker."

Verantwoordelijkheid

Zowel Verheul als Keyl stellen dat er niet alleen een verantwoordelijkheid bij de werkgevers ligt maar dat het ook van groot belang is dat ouderen die zelf nemen, onder meer door bij de tijd te blijven.

Keyl valt op dat er nog steeds ouderen zijn die zich verzetten tegen nieuwe ontwikkelingen en ziet niet in wat daar het nut van is. Verheul ziet dat ouderen wel graag willen maar niet altijd goed worden begeleid.

Verwachting

Over tien tot vijftien jaar is een kwart van de Nederlanders 65-plus. De helft van de 55-plussers verwacht dat hij of zij in staat is door te werken tot en met het 65e levensjaar. Maar anno 2010 wordt slechts 2 procent van de 60 plussers die solliciteert aangenomen. Voor de 45-plussers zit dat ook maar ergens tussen de 10 en de 20 procent, blijkt uit onderzoek van TNO.

De cijfers laten ook zien dat slechts 22 procent van de werkgevers bereid is ouderen tot het 65e levensjaar te laten werken. Slechts 8 procent van de werkgevers wil ouderen tot hun 67e aan de slag houden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie