'Sinterklaas belangrijkste traditie'

UTRECHT - Nederlanders vinden sinterklaas vieren de belangrijkste traditie. Dat concludeert directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkskunde in haar boek Dit zijn wij, dat vrijdag in Utrecht wordt gepresenteerd.

Ruim tienduizend mensen leverden bij Strouken hun top tien in van favoriete tradities. Na de onbetwiste nummer een volgt een kerstboom optuigen op twee.

Op drie staat Koninginnedag, op vier oliebollen bakken en andere oud-en-nieuwgebruiken, Pasen volgt op vijf.

Verdwijnen

Volgens Strouken geeft de top honderd in haar boek een overgangstijd weer. "Je ziet dat tradities aan het verdwijnen zijn, maar dat er ook nieuwe bijkomen. Naar de kerk gaan bijvoorbeeld staat op 29. Mensen vinden blijkbaar nog dat ze dat moeten doen, maar over 25 jaar komt die niet meer in de lijst voor, denk ik.''

Een nieuwe traditie is het Suikerfeest tijdens de Ramadan, op plaats veertien.

Trotser

Nederlanders mogen best wat trotser zijn op hun nationale gewoontes, vindt Strouken. "Andere landen dragen hun tradities veel meer uit. Kijk maar hoeveel traditionele kookboeken je bijvoorbeeld in Bretagne vindt. Veel Nederlanders komen niet verder dan molens, tulpen en klompen, maar we hebben een rijke schat aan tradities. Wij zijn snel bang dat trots overslaat in nationalisme, maar je kunt ook trots zijn zonder dat je je beter voelt dan anderen.''

Sinterklaas neemt vrijdag het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Daarmee wijkt hij af van een eeuwenlange traditie om pas na Sint Maarten (11 november) naar Nederland te komen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie