Hoogopgeleide vrouw krijgt eigen vacaturebank

AMSTERDAM – Voor het eerst in Nederland zal een CV- en vacaturebank gelanceerd worden, waarbij alleen hoogopgeleide vrouwen zich mogen aansluiten. 19 oktober aanstaande ziet de website officieel het levenslicht.

Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid willen meer hoogopgeleide vrouwen in management- en bestuursfuncties, maar deze vrouwen mogen van de wetgever niet expliciet in vacatures aangesproken worden. SheTalentbank wil de oplossing gaan bieden voor dit probleem.

De website richt zich niet alleen op werkzoekenden. Ook vrouwen die openstaan voor verbetering van hun loopbaan kunnen gebruik maken van de dienst. 

Discriminatie

Onderzoek heeft uitgewezen dat gemengde teams zorgen voor een beter bedrijfsresultaat. De overheid stimuleert mede daarom de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide vrouwen. Echter, werkgevers mogen geen vacatures aanbieden die exclusief voor vrouwen zijn. Dat is namelijk in strijd met het anti-discriminatiebeginsel in de grondwet. Ook niet als het personeelsbestand niet in balans is.

Volgens initiatiefnemer SheConsult is dit de aanleiding geweest voor SheTalentbank. Bedrijven en recruiters kunnen er vacatures en een bedrijfspresentatie plaatsen. Zij kunnen ook zoeken in de databank met anonieme cv's.

Kinderen niet gewenst

Sommige werkgevers gaan er vanuit dat het de vrouw is die de zorgtaken thuis er bij krijgt. Hoogopgeleide vrouwen worden daarom uitgenodigd om hun cv en presentatie op SheTalentbank uit te breiden met specifieke informatie over beschikbaarheid, thuissituatie, wensen en ambities. Zo is het mogelijk om aan te geven dat er geen kinderwens is.

Het is aan de vrouwen zelf of ze dit cv-plus invullen. Ook kan standaard een foto- en video-cv worden geplaatst om potentiële werkgevers een echte eerste indruk te geven. De vrouwen bepalen of ze na aanvraag de werkgever of recruiter toegang geven tot haar gehele presentatie.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie