'Werklozen negatief over UWV'

AMSTERDAM - De banenmarkten van het UWV Werkbedrijf leveren werkzoekenden niet veel op. Iets minder dan de helft van de bezoekers zei althans iets aan banenmarkten te hebben. Het algehele beeld dat werklozen hebben van het UWV is al niet veel beter.

Dat concludeert FNV Bondgenoten uit onderzoek onder bezoekers van de Landelijke Banenmarkt, die het UWV donderdag hield.

Tijdens banenmarkten kunnen werknemers en werkgevers elkaar ontmoeten in vestigingen van het UWV. Volgens Maaike Zorgman van de FNV was het ontmoeten van andere werklozen volgens veel werkzoekenden het enige nuttige aan de banenmarkt van donderdag.

UWV

De baanlozen waren ook niet positief over het UWV zelf. Op de vraag of het UWV Werkbedrijf - voorheen Centrum voor Werk en Inkomen - helpt bij het vinden van werk, antwoordde bijna 60 procent van de ondervraagden ontkennend. Bijna 80 procent zei geen hulp te krijgen bij scholing.

Zorgman adviseert het UWV de focus te verleggen van het controleren van werklozen naar het gericht helpen bij het vinden van een passende baan. Veel werkzoekenden zouden 'meer last dan lust' hebben van het UWV.

Daarnaast zijn de banenmarken volgens Zorgman te druk en te slecht afgestemd op de wensen van de werkzoekende.

Onterecht

Het UWV vindt de kritiek van FNV onterecht. "Er waren ongeveer 111 duizend mensen op de banenmarkt afgekomen", reageert een woordvoerder. "Als minder dan de helft negatief is over de banenmarkten, dan is meer dan de helft er positief over. Dat zijn meer dan vijftigduizend mensen."

Ook is het volgens de woordvoerder niet waar dat het UWV vooral werklozen controleert en hen nauwelijks aan een baan helpt. "We zijn niet voortdurend bezig met controleren, maar doen er alles aan om mensen weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen. Natuurlijk moeten de werkzoekenden daarbij ook eigen inzet tonen", aldus de zegsman.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie