AMSTERDAM - Ideeën van medewerkers worden nauwelijks gebruikt bij belangrijke beslissingen in organisaties. Dat signaleert Effectory na een medewerkersonderzoek.

De stelling 'Ik word betrokken bij belangrijke beslissingen binnen mijn organisatie' is in 2010 gemiddeld met een 4,6 beoordeeld door ruim 300.000 respondenten. Een diepe onvoldoende.

In 2005 werd nog een 5,2 voor deze stelling gegeven. Het cijfer neemt elk jaar geleidelijk af.

Actief

Het betrekken van medewerkers bij beleidsvoering wordt sociale innovatie genoemd. Een organisatie die sociale innovatie toepast, maakt actief gebruik van de ideeën van de medewerkers om de eigen organisatie te verbeteren en te innoveren.

"Wij vinden dit een heel zorgelijke ontwikkeling. Juist in tijden van crisis is de noodzaak voor sociale innovatie volop aanwezig", reageert Guido Heezen, HRM trendwatcher en directeur van Effectory. "Ideeën die medewerkers aandragen, zijn vaak slimme manieren om beter en handiger te kunnen werken. Want wie weten er nu beter wat er aan de hand is in de organisatie en wat er moet verbeteren dan de eigen medewerkers? De truc is om ze boven tafel te krijgen. Juist deze sociale innovatie kan op dit moment hét grote verschil maken."

Regionaal verschil

Opvallend is dat medewerkers uit het zuiden van het land de stelling 'Ik word betrokken bij belangrijke beslissingen binnen mijn organisatie' lager dan gemiddeld beoordelen, namelijk met een 4,3.

De Randstad scoort aanzienlijk beter op het gebied van sociale innovatie, hier wordt een 5,7 gegeven.

Management

Wat betreft betrokkenheid bij belangrijke beslissingen is verder een duidelijke piek zichtbaar bij managementfuncties. De stelling scoort bij deze groep gemiddeld een 7,3, bijna drie punten hoger dan het landelijk gemiddelde.

Heezen licht dit toe: "Managers zijn zelf natuurlijk vaak direct betrokken bij beleidsbeslissingen. Maar wat we vaak constateren is dat zij zich nog niet voldoende realiseren wat het betrekken van de medewerkers bij beleidsvorming voor meerwaarde kan opleveren. Zonde natuurlijk."