AMSTERDAM – De mens blijkt nauwelijks bestand tegen te veel lawaai op de werkplek: men wordt er dikker van en rokers gaan er meer door roken. Bovendien, aldus recent Amerikaanse onderzoek, zou de kans op hartklachten erdoor toenemen.

Het dag in dag uit werken in een lawaaierige omgeving verdubbelt de kans op 'serieuze hartproblemen', aldus de onderzoekers die 6000 werknemers vijf jaar lang volgden voor hun uitspraken. De helft van de deelnemers aan dit onderzoek werkte drie maanden of langer in herrie.

Zij die jonger zijn dan 50 jaar, maken zelfs vier keer zoveel kans op een hart in de problemen, aldus de studie. Ook mannelijke rokers kennen deze extra gevoeligheid voor rumoer op de werkvloer.

Stress

"Iedere dag veel lawaai blijkt een enorme bron van stress", zo tekent de Daily Mail op uit het onderzoeksrapport. "Hierdoor komen chemische stoffen vrij die de bloedtoevoer naar de kransslagaders beperkt. De studie lijkt erop te wijzen dat excessieve herrie een belangrijk beroepsgebonden gezondheidsprobleem vormt."

June Davison van de Britse hartstichting toont zich niet verbaasd over de effecten van extreem lawaai. "Als je gestresst bent, eet je nu eenmaal eerder ongezonde snacks, rook je meer en beweeg je minder", zo stelt zij. "Een kant-en-klaar recept voor hartproblemen."

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in de British Medical Journal.