'Vrouwen laten groep beter presteren'

AMSTERDAM – Groepen die gezamenlijk problemen moeten oplossen, presteren beter als er relatief veel vrouwen deel van uitmaken. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

De aanwezigheid van veel intelligente mensen heeft minder invloed op de prestaties van een groep dan de aanwezigheid van vrouwen.

Vrouwelijke groepsleden zorgen er over het algemeen voor dat er op een sociale manier met elkaar wordt omgegaan en om de beurt wordt gesproken. Dat schrijven onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

“Deze bevindingen stellen onze notie van intelligentie ter discussie”, verklaart hoofdonderzoekster Anita Woolley op Livescience.com. “Het lijkt minder belangrijk te zijn wat een individu op eigen kracht kan doen, dan wat een groep gezamenlijk kan bereiken door samenwerking en technologie.”

Tijdens hun onderzoek lieten de wetenschappers enkele honderden proefpersonen in groepen van verschillende samenstellingen cognitieve taken uitvoeren, zoals het oplossen van puzzels en het spelen van onderhandelingsspelletjes. Ook moesten de groepen meer complexe opdrachten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het maken van een bouwkundig ontwerp.

Bedrijven

Al snel bleek dat de intelligentie van de individuele groepsleden wel enige invloed had op het succes waarmee de opdrachten werden uitgevoerd. Maar een groot aantal vrouwen in een groep leidde veel vaker tot een goed eindresultaat.

“Hoe beter ons begrip is van de manier waarop je een succesvolle groep moet samenstellen, hoe beter we dit soort situaties in goede banen kunnen leiden in bedrijven, bij de overheid, op scholen of in andere omgevingen”, aldus onderzoekster Woolley.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie