BEVERWIJK - Veel Nederlanders onderschatten de kans dat in hun woning brand uitbreekt. Dat is ook de reden waarom zij onvoldoende doen om de brandveiligheid thuis te verbeteren, zoals het plaatsen van een rookmelder.

Dat stellen de organisaties achter de publiekscampagne Wat doe Jij bij brand? Daar moet je nu over nadenken.

Uit een steekproef dat de Brandwonden Stichting liet doen onder 1000 Nederlanders blijkt dat bijna driekwart de kans dat brand uitbreekt in eigen woning kleiner acht dan 1 op 10.000. In werkelijkheid is die kans 1 op 1000, aldus de organisaties vrijdag.

Mij niet

Ricardo Weewer, adviseur van de Brandpreventieweken, verbaast zich niet over de uitkomst van de steekproef. "Mensen hebben over het algemeen het gevoel: brand overkomt mij toch niet. Helaas is het brandveiligheidsbewustzijn dus nog steeds onvoldoende ontwikkeld. Daardoor nemen mensen minder eigen verantwoordelijkheid om daadwerkelijk maatregelen te nemen om brand te voorkomen, brand te ontdekken en snel te kunnen vluchten."

De campagne gaat per 1 oktober van start. De brandweer doet eraan mee evenals de Brandwonden Stichting en Consumenten en Veiligheid.