AMSTERDAM – Personen die de leeftijd van 35 bereiken kunnen hun borst natmaken. Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat de periode tussen de 35 en 44 geldt als meest miserabele levensfase.

Achterliggende redenen kunnen onder meer worden gevonden in werkdrukte en geldproblemen, aldus de BBC die woensdag over het onderzoek van Relate bericht.

21 procent van de ondervraagden geeft hierin aan zich geregeld eenzaam te voelen en evenzoveel zeggen dat slechte relaties, thuis of op het werk, voor depressieve gevoelens zorgen. Volgens de onderzoekers is dit meer dan in andere leeftijdscategorieën.

Een kwart geeft dan ook aan graag meer tijd met de familie door te brengen en ongeveer hetzelfde aantal wil meer tijd met vrienden. Een derde denkt dat de familierelaties vanzelf verbeteren als er niet zoveel gewerkt moest worden.

Overvalt

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten voldoende aanleiding om te spreken van een vervroegde midlifecrisis. "Bij het fenomeen denken we vooral aan mensen tussen de 40 en 50 jaar, maar het rapport onthult dat deze periode mensen eerder overvalt dan we dachten. Het gebeurt als het leven het zwaarst is; je begint een gezin, de werkdruk kan enorm zijn en geldproblemen nemen toe", aldus Relate’s Claire Tyler.

Professor Cary Cooper, verbonden aan de Lancaster University en gespecialiseerd in onderzoek naar werkstress, ziet de sombere resultaten niet als aanleiding voor een positief geluid. Volgens hem wordt het 'dankzij het huidige economische klimaat' zelfs alleen maar erger, omdat minder werknemers meer werk moeten verzetten. "Bovendien zijn de werkdagen al lang en teveel werken is niet goed voor je", aldus Cooper.