Minder loonverschil tussen mannen en vrouwen

DEN HAAG - Vrouwen verdienen nog altijd een stuk minder dan mannen, maar het verschil wordt wel kleiner. Het tempo waarin dit gebeurt is echter laag, aldus maandag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2008 verdiende een vrouw gemiddeld 81 procent van het bruto-uurloon van mannen.

Bij jongeren is het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen ongeveer 10 procent. Voor 45-plussers kan het oplopen tot 35 procent.

Het verschil in bruto-uurloon daalt maar langzaam. In de periode tussen 2006 en 2008 nam het op jaarbasis met 0,4 procent af.

Sector

De loonverschillen variëren sterk per sector. Bij financiële instellingen kregen vrouwen in 2008 gemiddeld 30 procent minder betaald dan mannen, terwijl in het onderwijs het verschil maar net boven de 15 procent uitkwam.

Bij de jongeren (tot 25 jaar) verdienen in beide bedrijfstakken vrouwen iets meer dan hun mannelijke collega's. Maar bij het stijgen van de leeftijd lopen vrouwen al snel een achterstand op.

Vrouwen van 55 tot 65 jaar verdienden bij financiële instellingen ruim 40 procent minder. In het onderwijs liep het verschil op tot bijna 20 procent.

Volgens het CBS hebben de grote verschillen tussen die twee sectoren te maken met de variatie in functies en beloningen. Bij financiële instellingen lopen die veel meer uiteen. Mannen zijn daarbij oververtegenwoordigd in de beter betaalde banen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie