AMSTERDAM - Mensen die een strenge religieuze groep verlaten, voelen zich minder gezond dan mensen die in de groep blijven. Dat zeggen onderzoekers aan de Penn State University.

De strenge religieuze groepen die zijn onderzocht waren de The Church of Jesus Christ of Latter-day Saint, Jehova's getuigen en andere groepen met strenge sociale en fysieke en morele richtlijnen. 

40 procent van de mensen in religieuze groepen voelen zich erg gezond. Terwijl maar 25 procent van de mensen die deze groepen verlieten voor een andere groep zich gezond voelen. Van de mensen die helemaal niet meer bij een religieuze groep wilden horen, meldde 20 procent zich gezond te voelen.

Ook bleek uit het onderzoek dat mensen die in een religieuze groep waren opgegroeid, een grotere kans hadden op een betere gezondheid.

Gezonde leefstijl

Volgens het onderzoek zijn er verschillende oorzaken waardoor deze mensen zich gezonder voelen. Strenge religieuze groepen verbieden zoveel mogelijk de ongezonde gewoontes van hun leden, zoals roken of drinken.

De groepen stimuleren een positieve denkwijze, bieden hoop en moedigen mensen aan. Ook de sociale structuur binnen de groepen draagt bij aan de gezondheid. Wanneer iemand een groep verlaat, kan hij familie of vrienden verliezen. Daardoor ontstaan stress of andere psychologische problemen.

Voor het onderzoek zijn gegevens van ruim 30.000 gevallen bekeken. Er is niet onderzocht wat de mindere strenge religies met de gezondheid van mensen doen.

De vindingen zijn gepubliceerd in de Journal of Health and Social Behavior.