RIJSWIJK - Gelukkige mensen geven eerder aan goede doelen dan rijke mensen. Dat blijkt uit de World Giving Index, een onderzoek naar liefdadigheid over de hele wereld van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup.

Australiërs en Nieuw-Zeelanders geven van alle mensen het meest. Nederland staat op de zevende plaats van gulle gevers. Dat maakte opdrachtgever Charities Aid Foundation (CAF) woensdag bekend.

In totaal deden 153 landen mee aan het onderzoek. Daarmee is 95 procent van de wereldbevolking in de World Giving Index vertegenwoordigd. Mensen werd gevraagd of zij in de afgelopen maand geld aan goede doelen hadden geven. Bovendien moesten zij op een schaal van een tot en met tien aangeven hoe gelukkig zij waren.

Sterker

Vervolgens werd het verband tussen liefdadigheid, welvaart en het geluk van de bevolking van de landen onderzocht. De rol van geluk bleek sterker dan die van rijkdom. Nederlanders gaven een rapportcijfer 7,6 voor hun geluk en ruim 77 procent van de ondervraagden zei de afgelopen maand geld te hebben geschonken aan een goed doel.

Vrijwilligerswerk

In het onderzoek werd niet alleen het geven van geld, maar ook vrijwilligerswerk en hulp aan vreemden meegerekend. Malta is het land met het grootste percentage gulle gevers (83 procent), inwoners van Turkmenistan staken de meeste tijd in vrijwilligerswerk (61 procent) en Liberianen helpen vreemden het meest (76 procent).

CAF-directeur Richard Harrison concludeert: "De World Giving Index laat zien dat mensen over de hele wereld gul zijn en dat alle landen op hun eigen manier schenken. Of dat nu geld of tijd is.''