AMSTERDAM – Het leven in de stad komt niet zonder gevaren. Naast hedonistische verleidingen die er voor het oprapen liggen en rondsjezende vervoersmiddelen, blijken ook de mensen die er wonen een risico. Dat ontdekten Britse wetenschappers.

Eerder was al vastgesteld dat dorpelingen door de bank genomen twee jaar langer leven dan mensen die hun huis in de stad hebben. Naar nu blijkt lopen stedelingen echter niet alleen fysiek maar ook mentaal eerder klappen op.

Mensen die in de stad wonen hebben althans meer te maken met mentale aandoeningen zoals psychoses of schizofrenie, aldus de Daily Mail dinsdag.

Gevaar

De onderzoekers van de Cardiff University durven het niet met zekerheid te stellen, maar vermoeden dat het gevaar samenhangt met medestedelingen: door de hoeveelheid mensen in een stad en hun individuele instelling, lopen stadsbewoners eerder het risico om buitengesloten te worden.

Stedelingen lopen ook eerder dan dorpsbewoners risico op discriminatie; factoren die ertoe kunnen leiden dat men zich gestresst voelt waardoor de psychische veerkracht afneemt.

Meer

"Het duidelijkste patroon dat we ontdekten is dat in stedelijk gebied meer schizofrenen wonen", bevestigt hoofdonderzoeker Stanley Zammit desgevraagd. Bovendien, zo zegt hij, werden in de stad meer gevallen van non-affectieve psychoses waargenomen, een mentale aandoening die veranderingen in de persoonlijkheid teweegbrengt. Zammit en zijn team onderzochten voor de uitspraken ruim 200.000 Zweden.

Het onderzoek is opgenomen in de Archives of General Psychiatry.