ROTTERDAM - Het komt steeds vaker voor dat exen hun alimentatie niet betalen. In 2009 en 2010 moest het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) beduidend vaker in actie komen dan in de jaren ervoor.

Dat heeft een woordvoerder van het LBIO maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Nederlands Dagblad.

In 2009 kreeg het LBIO 9900 aanmeldingen binnen voor het innen van alimentatie, 23 procent meer dan het jaar ervoor. Verwacht wordt dat het aantal aanmeldingen voor dit jaar op 13.000 komt te liggen.

Volgens het LBIO is de rekenmethode die wordt gebruikt om tot het maandelijkse alimentatiebedrag te komen te ondoorzichtig.

Hierdoor neemt het draagvlak om te betalen af. De stijging geldt overigens voor gevallen van niet nagekomen kinderalimentatie. Het LBIO int pas sinds augustus vorig jaar partneralimentatie.

Vaste formules

Het LBIO is er voorstander van dat er vaste formules komen voor het vaststellen van alimentatiebedragen, zoals een vast percentage van het nettoloon voor kinderen, zodat mensen zelf kunnen uitrekenen wat ze kwijt zijn.

Nu is dat niet het geval en rekenen advocaten per individu alimentatie uit, gebaseerd op een normenstelsel van 35 jaar geleden.

''Een belastingaangifte is een peulenschil vergeleken bij de vaststelling van de alimentatie. Het is zo ingewikkeld dat het onmogelijk na te rekenen is'', aldus de woordvoerder van het LBIO. Volgens de woordvoerder stuit een 'versimpeling' door standaardformules op verzet binnen de advocatuur en rechtbanken.