AMSTERDAM – Kinderen van homoseksuele koppels ontwikkelen zich even goed als kinderen die opgroeien in een meer traditioneel gezin. Dat concluderen onderzoekers op basis van data van het Amerikaanse Census Bureau, die verzameld zijn vanaf het jaar 2000.

Van kinderen die opgroeien in een heteroseksueel gezin moet ongeveer 7 procent een schooljaar overdoen. Hoewel dit voor kinderen van homo-stellen met bijna 10 procent iets hoger ligt, stellen de onderzoekers toch dat de ontwikkeling van beide groepen gelijk opgaat.

Het verschil verdwijnt namelijk wanneer rekening wordt gehouden met factoren als opleidingsniveau en het inkomen van de ouders. Heteroseksuele echtparen lopen hierin iets voorop, waar de kinderen profijt van hebben.

Beter af

"Een van de moeilijkste vraagstukken van het familierecht is dat van homostellen en of zij mogen adopteren of niet", verklaart hoofdonderzoeker Michael Rosenfeld, verbonden aan de Stanford University, tegenover Upi. "Mijn studie toont aan dat kinderen in gezinnen beter af zijn, zelfs wanneer dat gezin ogenschijnlijk niet 'perfect' is."

Toch moet ook Rosenfeld toegeven dat het een lastig onderwerp is om te onderzoeken. Homoseksuele stellen met kinderen zijn nu eenmaal een zeldzaamheid in Amerika, maar de wetenschapper lijkt evengoed ingenomen met het resultaat. "Een goede steekproef is goud waard", aldus de socioloog. "En deze studie is gebaseerd op duizenden en duizenden kinderen."

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in het vakblad Demography.