AMSTERDAM - Het gaat goed met de Nederlandse vrouw, zo concludeert het tijdschrift Jan na onderzoek te hebben gedaan naar het vrouwelijke zelfbeeld. Ruim driekwart van de vrouwen (80 procent) gaf hierin aan trots te zijn op wat zij bereikt heeft.

"We zijn helemaal niet zo tobberig als sommige tijdschriften ons willen doen geloven. Niks burn-out of oneindig gepieker, we staan fier rechtop en regelen het allemaal wel", reageert hoofdredacteur Marie Nanette Schaepman naar aanleiding van de resultaten.

"Tuurlijk, we mopperen weleens dat we het druk hebben," vervolgt Schaepman. "Maar we zouden niets aan ons leven willen veranderen. Als de kinderen op bed liggen, trekken we onze hardloopschoenen aan en lopen een rondje. Want we willen er natuurlijk wel lekker uit blijven zien."

Knapper

Ongeveer een derde lukt dat aardig: 33 procent van de ondervraagden zegt zichzelf in ieder geval knapper te vinden dan 'de buurvrouw'. Ruim de helft (52 procent) geeft aan niet bang te zijn om ouder te worden.

Uiterlijk blijkt echter ook weer niet alles: driekwart (72 procent) zegt vooral gezien te willen worden als interessante persoonlijkheid.

Tevreden

Uit de rondvraag, die door onderzoekbureau RMI onder 800 dames werd uitgevoerd, blijkt eveneens dat het leeuwendeel van de vrouwen met een relatie daar blij mee is: 78 procent bestempelt zichzelf als tevreden in de liefde.

Aanleiding voor het onderzoek was de verjaardag van Jan, het tijdschrift bestaat deze maand vijf jaar. Schaepman staat er al sinds het begin aan het roer.

"Ik had een buikgevoel. Daarmee is het begonnen", blikt de hoofdredactrice terug. "De overtuiging dat er een tijdschrift moest komen voor een nieuwe generatie volwassen vrouwen."