AMSTERDAM – Het aantal vrouwen werkzaam op Wall Street is in de afgelopen tien jaar afgenomen met 2,6 procent, dat komt neer op 141.000 vrouwen. Het aantal mannen is juist toegenomen met 389.000 (9,6 procent).

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Bureau of Labour Statistics, waar Fins.com over bericht.

In dezelfde periode steeg het aantal vrouwen in de gehele Amerikaanse financiële sector met 4,1 procent, het aantal mannen met 0,5 procent. De website concludeert dat vooral vrouwen ontslagen zijn tijdens de crisis, die met name in de effectenhandel, bij vermogensbeheerders en zakenbanken tot ontslagrondes leidde.

Sinds de jaren tachtig nam het aantal vrouwen op Wall Street juist toe. Voor die tijd was het bij sommige banken niet toegestaan om vrouwen aan te nemen voor managementfuncties.

Technologie

Volgens de Amerikaanse professor William Rodgers III van de Rutgers University in New Jersey is de daling van vrouwen ook te wijten aan technologische ontwikkelen. Vrouwen zouden vaak functies vervullen die door computers overbodig zijn geworden.

Econoom Myra Strober denkt dat het imago van Wall Street ook parten speelt. Vrouwen zouden zich, meer dan mannen, vervelend voelen door het negatieve imago dat Wall Street door de crisis heeft gekregen.