AMSTERDAM – Haren van mensen blijken een dagboek als het om stress gaat, zo is gebleken uit onderzoek. Er valt niet alleen aan af te lezen hoe gestresst iemand is, maar zelfs of dat op termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen.

De hoeveelheid cortisol, een stresshormoon, kon al bepaald worden aan de hand van speeksel en urine, maar het nadeel van deze methoden is dat het enkel wat zegt over het moment van de meting. Patronen kunnen hier niet van afgeleid worden.

Om die reden besloten onderzoekers Gideon Koren en Stan Van Uum, van de University of Western Ontario, nieuwe manieren te onderzoeken, waarbij vooral de haren van mensen succesvol bleken.

"We weten wel dat stress niet goed voor je is, maar het was niet makkelijk te meten", legt Koren uit aan de Times of India. De methode die de wetenschapper en zijn collega hierop ontwikkelde veranderde dat. "We weten dat een haar gemiddeld een centimeter per maand groeit, dus als we haarmonsters van zes centimeters nemen, kunnen we het stressniveau van zes maanden vaststellen."

Hartaanval

Voor de uitspraken werden 56 mannen onderzocht, die allemaal na een hartaanval in het Meir Medical Centre in Israël waren beland. Van hen, en van een controlegroep, werd een haarlok afgenomen.

De onderzoekers kwamen vervolgens tot de conclusie dat de haren niet alleen vertelden of een persoon gestresst was en hoe lang, maar dat ze ook een sterke indicatie voor gezondheidsproblemen vormden. De hartpatiënten hadden namelijk allemaal in de drie maanden voorafgaand aan hun hartaanval een aanzienlijk meer cortisol in hun haar.

"Stress is een belangrijk onderdeel van het moderne leven en het beïnvloedt de gezondheid op veel verschillende manieren", verklaart Koren, die zijn studie opgenomen zag in medisch vakblad Stress. "Dit betekent veel, voor zowel onderzoek als praktijk."