AMSTERDAM – Jonge moeders slapen gemiddeld genomen zo’n zeven uur per nacht, wat niet alleen de aanbevolen hoeveelheid is maar ook meer dan menigeen zónder baby haalt. De kwaliteit van de rustuurtjes laat bij nieuwbakken ouders echter wel te wensen over.

Dat ontdekten onderzoekers van de West Virginia University, na hiervoor 74 vrouwen te monitoren in de eerste weken na hun bevalling. Uit de studie bleek dat er voldoende tijd is om te slapen, maar dat deze groep vrouwen gemiddeld genomen zo’n twee uur per nacht wakker is.

De uitputting die hieruit voortkomt is volgens de wetenschappers reden tot zorg, omdat het een postnatale depressie in de hand kan werken en uiteindelijk ook het prestatievermogen op het werk kan aantasten.

Belangrijk

Volgens onderzoekster Hawley E. Montgomery-Downs zijn de onderzoeksresultaten eveneens belangrijk omdat ze de visie op slaappatronen van nieuwe moeders wijzigingen. Voorheen werd altijd aangenomen dat er voor de groep onvoldoende tijd was om te slapen, en daar waren adviezen op afgestemd. Nu blijkt echter dat tijdgebrek het probleem helemaal niet is, maar eerder het gefragmenteerde karakter van de nachtrust.

Dat slaappatroon, zo vertelt Montgomery-Downs dinsdag aan Reuters, is vergelijkbaar met dat van iemand met slaapapneu, waarbij ook de uren niet het probleem zijn maar men toch onvoldoende rust.

Twee uur

Een normale slaapcyclus neemt zo’n twee uur in beslag die, om effect te hebben, afgemaakt dient te worden. Afhankelijk van hoe vaak een baby'tje 's nachts wakker wordt, maken ouders (vooral de moeder) volgens het onderzoek weinig of geen van deze cycli af.

Helaas constateert Montgomery-Downs het probleem vooral, en blijft de oplossing vooralsnog uit. "We moeten nadenken over wat voor een strategieën hierbij helpen", aldus de psychologe. Wel stelt ze dat middagdutjes alleen helpen als ze twee uur aanhouden.

Het onderzoek is opgenomen in vakblad American Journal of Obstetrics & Gynecology.