AMSTERDAM - Momenten die men deelt met geliefden, vrienden of familie maken meer indruk en blijven beter bij dan individuele gebeurtenissen. Dit blijkt uit het onderzoek dat drie Amerikaanse psychologen hebben gedaan in opdracht van de University of Buffalo.

Er wordt veel tijd besteed aan individuele zaken als werk, hobby’s en school, maar uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste herinneringen  –gelukkige én ongelukkige- in het leven voortkomen uit sociale gebeurtenissen.

Dit zijn de momenten waarop we ons wederzijds verbonden voelen met anderen, aldus één van de onderzoekers, psychologe Shira Gabriel. Volgens haar is het de eerste keer dat onderzoek benadrukt hoe belangrijk liefde en sociale contacten zijn voor een gelukkiger en completer leven.

Samen zijn

Veel onderzoekers meenden voorheen dat de meest intense ervaringen, individuele ervaringen zijn. Maar dit blijkt nu vooral om de momenten te gaan waar hechte relaties begonnen of eindigden.

Volgens Gabriel zijn het de momenten van verbondenheid die mensen het meest raken. "Als we verliefd worden of een nieuwe vriendschap sluiten, of als een geliefde overlijdt of ons hart gebroken raakt, dat zijn de momenten waarop we het meest in relatie staan tot elkaar en daarmee de momenten die ons het diepst raken", aldus Gabriel tegen Softpedia.

Resultaten

Tijdens het onderzoek vroegen zij studenten naar hun beste en slechtste ervaringen in hun leven. De studenten beschreven hierbij vaker een sociale dan een individuele gebeurtenis.

Een ander deel van het onderzoek werd gehouden onder volwassenen van 25 jaar en ouder. Hen werd gevraagd een recente, intense, emotionele ervaring te beschrijven en ook zij noemden hier de gezamenlijke momenten.

Ook werd aangetoond dat sociale gebeurtenissen veel meer indruk achterlieten dan individuele momenten.