AMSTERDAM – De sleutel tot een succesvolle sollicitatie lijkt anno 2010 in de kledingkast verstopt. Werkzoekenden die qua kleding inzetten op ingetogen en verzorgd boeken het meeste succes.

Diepe decolletés en strakke T-shirtjes mogen vrouwen in de kroeg dan wellicht geen windeieren leggen, bij een sollicitatie gelden ze als grootste afknapper. Ook een witte blouse met daaronder een zwarte bh kunnen het gesprek vroegtijdig spaak doen lopen.

Mannen wagen zich beter niet aan hoog opgetrokken broeken en grappig bedoelde stropdassen. Weigeren een overhemd met een strijkijzer te behandelen blijkt eveneens een doorn in het oog van werkgevers.

Eerste indruk

Dat blijkt uit een rondvraag van TK Maxx die werd uitgevoerd onder 2000 werkgevers. Een derde van de ondervraagden gaf hierin aan op basis van een eerste indruk (binnen anderhalve minuut) een oordeel te vellen over sollicitanten. Tweederde (65 procent) stelt dat kleding de doorslag kan geven wanneer twee overgebleven kandidaten even geschikt zijn.

Uit de rondvraag blijkt bovendien dat de meeste werkgevers maar matig modegevoelig zijn: driekwart zegt het niet te waarderen wanneer mensen proberen modieus te zijn. 81 procent geeft dan ook de voorkeur aan een pak, met name omdat dat de indruk wekt dat de drager georganiseerd en efficiënt is.

Verkeken

Werving- en selectiemanager Kieran How adviseert werkzoekenden vooral op veilig in te zetten.

"Ik heb nog nooit zo’n krappe markt meegemaakt, in sommige branches solliciteren er honderden op één baan", vertelt hij desgevraagd aan de Daily Mail. "Het is zeer belangrijk om een goede eerste indruk te maken door de juiste outfit, of je kansen zijn al verkeken voor je überhaupt een woord gezegd hebt."