AMSTERDAM - Na de geboorte van het eerste kind vallen stellen nog steeds vaak terug op een traditionele rolverdeling. Dat gebeurt zelfs als ze van plan waren evenveel voor het kind te zorgen.

Dat concludeert onderzoeker Stephanie Wiesmann. Wiesmann promoveert vrijdag aan de Universiteit Utrecht.

Dat stellen terugvallen in de oude rolverdeling komt volgens Wiesmann doordat de moeder tijdens het zwangerschapsverlof meer ervaring opdoet met de verzorging van het kind.

Tegen de tijd dat het verlof voorbij is, is het routine geworden dat de moeder de verzorging doet.

Voor het onderzoek sprak Wiesmann 32 stellen die hun eerste kind verwachten. Ze sprak hen voor de geboorte en na de geboorte.

Werken

Voor de geboorte zijn de meeste stellen van plan de taken eerlijk te verdelen. Beide ouders willen blijven werken en een deel van het huishouden op zich nemen. Na de geboorte wordt de vrouw meestal echter hoofdverantwoordelijk voor de zorg en het huishouden, terwijl de man kostwinner wordt.

Vakantie

De oplossing is volgens Wiesmann dat de man na de geboorte meteen enkele weken vakantie opneemt. Nu neemt de man meestal pas na het zwangerschapsverlof van de vrouw vakantie op. Maar tegen die tijd zijn al routines opgebouwd en weet de vrouw bijvoorbeeld beter hoe de baby moet worden getroost.

De man zegt dan vaak: "Zij kan het ook beter", en waagt zich er zelf niet meer aan.