AMSTERDAM – Mensen die met elkaar overleggen en uiteindelijk samen beslissen, behalen daarmee betere resultaten dan mensen die dit proces in hun eentje doorlopen. Dat is wat wetenschappers van het University College London ontdekten.

De enige voorwaarden hiervoor is dat de twee personen een vergelijkbaar denkniveau hebben, aldus de onderzoekers die twee proeven namen om tot de conclusie te komen.

Gedurende de eerste van deze tests werden proefpersonen in paren voor de computer gezet met de opdracht vage foto’s die op het beeldscherm verschenen te preciseren. Stuitten de proefpersonen hierbij op meningsverschillen dan moesten zij die door middel van overleg uit de weg ruimen.

De beslissingen die binnen dit kader door paren genomen werden, bleken uiteindelijk beter dan de besluiten die er alsnog door één partij doorheen geduwd waren, aldus de Daily Mail vrijdag.

Heimelijk

Een tweede test echter toonde het destructieve effect aan van overleggen met iemand van ongelijk niveau. Paren moesten opnieuw samen tot een beslissing komen, aangaande de afbeeldingen, alleen hadden de onderzoekers één proefpersoon heimelijk een veel vagere foto voorgeschoteld.

Nu twee personen moesten overleggen met beiden een eigen referentiekader, waren de genomen besluiten aanzienlijk slechter. In dit geval was de uitkomst van de test beter als één persoon zich koppig toonde en zich alleen over de foto’s uitsprak.

“Als mensen die samenwerken hun meningsverschillen bespreekbaar maken, dan geldt dat twee hoofden méér weten dan een”, bevestigt betrokken professor Chris Frith. “Maar wanneer één persoon hierbij over onjuiste informatie beschikt, of wellicht minder capabel is, dan beïnvloedt dit de uitkomst negatief.”

De resultaten van de studie van Frith en zijn team zijn opgenomen in Journal Science.