AMSTERDAM – Dokters die er geen geloof op nahouden nemen eerder beslissingen die het overlijden van een patiënt dichterbij brengen. Dat kwam naar voren uit een Britse rondvraag waarvoor 4000 artsen ondervraagd zijn.

Medici van verschillende pluimage werden aan de tand gevoeld over onder meer hun geloof, de zorg voor hun laatste patiënt die overleed en beslissingen die door hen genomen zijn waarvan verwacht werd dat het de dood van een patiënt dichterbij zou brengen.

Hieruit kon onder meer de conclusie getrokken worden dat diepgelovige doktoren minder snel een beslissing nemen die de dood aanjagen, maar ook dat zij minder bereid zijn om dergelijke behandelingen te overwegen.

Praten

Artsen die zichzelf bestempelden als 'extreem of erg atheïstisch' nemen zo’n besluit door de bank genomen bijna twee keer vaker dan hun religieuze evenknieën, aldus de rondvraag waarover de Daily Mail bericht.

Bovendien praten zij ook meer over levensbeëindigende behandelingen met hun patiënten. Het maakte daarbij niet uit van welke afdeling/specialisatie de dokter in kwestie afkomstig was.

Doktoren die voornamelijk belast waren met pijnbestrijding (palliatieve zorg) waren naast erg gelovigen het minst bereid tot levensbeëindigende beslissingen zoals euthanasie.

De resultaten zijn opgenomen in de Journal of Medical Ethics.