ROTTERDAM - Consumenten doen steeds bewuster boodschappen in de supermarkt. Ze vergelijken vaker de prijzen van supermarkten en zijn minder bereid tot impulsaankopen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Deloitte naar consumententrends in de supermarkt. Klanten vergelijken de prijzen voornamelijk op basis van weekfolders (48 procent) of op eigen gevoel (28 procent).

''De weekfolder is de afgelopen jaren belangrijker geworden. Bijna de helft van de Nederlandse consumenten maakt er vaak of altijd gebruik van. Dat is significant meer dan vorig jaar'', zegt Paul Op Heij van Deloitte.

Aanbieding

''Voor ruim tweederde is een aantrekkelijke aanbieding uit een weekfolder bovendien wel eens aanleiding om een andere supermarkt te bezoeken.''

Verder maken iets meer consumenten dan vorig jaar gebruik van een boodschappenlijstje (61 procent). Ze wijken minder vaak van dit lijstje af omdat ze iets leuks of lekkers in de winkel zien.

''Ook bepalen meer consumenten dan vorig jaar al thuis welke verse artikelen ze gaan kopen. Kortom, de consument lijkt minder geneigd tot impulsaankopen'', zegt Op Heij.

Recessie

Ook heeft de recessie nog steeds invloed op het koopgedrag. Zo blijkt dat consumenten ten opzichte van vorig jaar vaker thuis lunchen en ontbijten en ook vaker een eigen lunchpakket meenemen naar het werk.

Op Heij: ''Het lijkt erop dat consumenten dit jaar meer maatregelen nemen als reactie op de economische crisis dan vorig jaar."

"Van de respondenten is rond de 40 procent minder vaak uit eten gegaan en minder vaak eten gaan afhalen. Ook koopt men minder bij speciaalzaken en let ruim de helft beter op aanbiedingen in de supermarkt.''