AMSTERDAM - Vrouwen in de dertig klussen veel, vaak samen met hun partner. En dat daar regelmatig bij wordt geruzied, nemen ze graag voor lief.

Dat blijkt uit een onderzoek van 101 Woonideeën onder 513 lezers. Van de ondervraagden -van wie 92 procent vrouw- gaven vooral dertigers aan van klussen te houden. Twee derde (65 procent) van hen steekt zeker eens per maand de handen uit de mouwen. Ook vinden de meesten dat ze best handig zijn.

Verven is de klus die het meest zelf wordt gedaan, eventueel samen met de partner. Over het samen klussen gaf 71 procent aan dat kleine ergernissen erbij horen, maar meer ook niet. Bij slechts 10 procent loopt klussen wel uit op flinke meningsverschillen en 14 procent klust naar eigen zeggen enkel in harmonie.

Onmisbare machine

Gevraagd naar het favoriete klus-item zeggen de meeste nooit meer zonder de schroefboormachine te willen. Inspiratie halen de klussers voornamelijk uit woontijdschriften, meer in ieder geval dan uit tv-programma's of van internet.

Van de ondervraagden is 34 procent de afgelopen twee jaar verhuisd en 35 procent geeft aan concrete verbouwplannen te hebben.