LEIDEN - Hij zuivert de lucht, kan tegen een stootje, heeft meerdere kleuren en is makkelijk in het onderhoud. Kortom, de Flamingoplant is de ideale bureauplant op kantoor.

Een jury met vertegenwoordigers uit de wetenschap en praktijk kozen de Flamingoplant tot Bureauplant van het jaar 2010, zo werd woensdag bekend.

De plant bestaat in verschillende maten, kan in een grote pot op de grond en de kleinere versie kan naast het beeldscherm. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die langer dan vier uur per dag achter de computer werken, productiever zijn en zich prettiger voelen als er planten op de werkplek zijn.

Goudpalm

TNO Kwaliteit van Leven deed praktijkonderzoek naar kantoorruimten en adviseerde om ten minste twee planten per 12 vierkante meter te plaatsen.

In de jury zaten onder anderen plantendeskundigen van Fytagoras Plant Science (onderdeel van TNO), het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ en leden van de Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen. Vorig jaar werd de Goudpalm verkozen tot Bureauplant van het jaar.